top of page
  • Фото автораБиблиотека Бахмут

Обережно – МІНИ!


Сьогодні Україна — найбільш замінована країна у світі. Про це навіть думати страшно, але це реальність, і з нею треба вчитись жити.


Як повідомляла Державної служби з надзвичайних ситуацій, загальна площа небезпечних ділянок, становить близько 300 тис. кв. км. Це райони, які інтенсивно обстрілювали або які перебували під тимчасовою окупацією, а тому містять потенційну загрозу для населення. Це половина суверенної території України.


Асоціація саперів України повідомляє, що 132 тис. кв. км, ймовірно, доведеться розміновувати. Скільки насправді територій потребуватиме обстеження й подальшого розмінування після закінчення війни — наразі сказати точно неможливо.


Щоб зберегти життя, зараз треба знати про вибухонебезпечні пристрої, особливо застерігати та вчити дітей. В Україні вже є сотні жертв мін і вибухівки, якою триклята війна нафарширувала наші землі. На Харківщині, в Донецькій та Херсонській областях ситуація майже катастрофічна.


Тож в додаток до матеріалу «Обережно – міни! Це потрібно знати кожному», який центральна міська бібліотека публікувала на своєму сайті 4 квітня за посиланням http://artbiblio.ucoz.org/news/oberezhno_mini_ce_potribno_znati_kozhnomu/2023-04-04-1661 ще кілька інформації.


Зараз загрозу становлять міни, якими навмисно мінують територію, та боєприпаси, що не вибухнули після артилерійських обстрілів чи авіаційних нальотів.


Одна з найпоширеніших мін - це ПФМ-1 (протипіхотна фугасна міна) «Пелюстка» — протипіхотна міна натискної дії радянського виробництва. Заборонена Оттавською конвенцією.

Ураження людини при вибуху міни завдається за рахунок руйнування нижньої частини ноги. Вибух проводиться в момент наступання ногою на датчик цілі (датчиком цілі є частина міни, протилежна крилу-стабілізатору).

Через незвичну форму пластикового корпусу діти нерідко сприймають міну як іграшку й отримують серйозні поранення або гинуть.


Мінами можуть бути засипані шляхи, міста, села та селища. Інколи міни при падінні чіпляються за гілки дерев, й тому навіть після розмінування землі через деякий час вони падають з дерев й на них можуть підриватись люди та тварини.


Центральна бібліотека дуже радить переглянути матеріал про вибухонебезпечні предмети, розміщений на сайті видання Texty.org.ua за посиланням

Обов'язково перегляньте разом з дітьми публікацію "Обережно, заміновано! Дитячий мультфільм про небезпечні предмет"


Будьте уважні! Бережіть себе та своїх рідних! Миру та Перемоги!



9 переглядів0 коментарів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page